Het warme zomerse weer kan soms best een uitdaging zijn tijdens je fietsrit. Soms kun je best last krijgen van de hitte en zeker als deze ook nog eens gepaard gaat met een klim in de route. Maar waar kun je allemaal opletten als de temperaturen stijgen?
Voldoende drinken
Als de temperaturen stijgen verlies je sneller vocht, zouten en mineralen. Genoeg drinken is dan ook zeker aan te raden. Een dorstlesser is hierbij de een optie als je naast electrolyten ook koolhydraten wilt binnen krijgen Bij extreem warm weer (25+ Celcius) is het aan te raden om je te beperken tot het aanvullen van zouten en mineralen. Hiervoor bestaan speciale bruistabletten die je oplost in een bidon.
Het is verstandig om voor je fietstocht al een bidon leeg te drinken en tijdens je fietstocht per uur een bidon a 750ml te drinken. Drink dan wel een sportdrank die voldoende zouten en mineralen (electrolyten, genoemd) bevat.
Ben je klaar met sporten? Blijf dan goed jouw zout en mineralen huishouding goed aanvullen Vaak zweet je nog flink na, en ook daar blijf je veel electrolyten verliezen.
Luister naar je lichaam
Het kost je lichaam net even wat meer om te functioneren tijdens erg warme dagen, ook fietsen kost net even wat meer. Tijdens een warme dag is het goed om te luisteren naar je lichaam om oververhitting te voorkomen. Een keertje wat rustiger of een pauze tussendoor maakt dan ook niet uit. Fiets je in de bergen dan zul je regelmatig beekjes tegenkomen met heerlijk koud water. Maak hiermee jouw gezicht lekker nat!
Genoeg eten
Tijdens warme dagen heb je vaak geen of weinig zin om te eten. Je hebt minder last van een hongergevoel en dat kan soms verkeerd uitpakken op de fiets. Om je energieniveau op peil te houden is het belangrijk om goed te blijven eten, ook tijdens je fietsrit. Een isotone sportgel kan een uitkomst bieden tijdens het fietsen als je toch te weinig hebt gegeten. Deze gel bevat namelijk veel koolhydraten om je tijdens je rit te voorzien.
Kleding
Tijdens de warmte is het nog belangrijker om goede fietskleding te dragen. Een goede fietsbroek met zeem zorgt ervoor dat je minder last krijgt van pijnlijke wrijvingsplekken die ontstaan door de hitte en het zweten. Daarbij is het fijn als het materiaal van de fietsbroek een goed ademend vermogen heeft en de schouderbanden van Mesh zijn. Hierdoor ga je minder snel zweten. Ook het gebruik van Chamois creme zorgt ervoor dat de schuurplekken tot een minimum wordt beperkt.
Een goed ventilerend fietsshirtje houdt je koel tijdens de rit. Ook voor fietskleding geldt dat lichtere kleuren de zon meer afstoten dan donkere kleuren. Dit is dan ook zeker aan te raden tijdens warme zonnige dagen. Ook tijdens de warme ritten is het verstandig om een ondershirt te dragen. Een goed ondershirt transporteert het vele zweet snel van je lichaam en zorgt hiermee dat je goed op temperatuur blijft. Kies hierbij bijvoorbeeld voor een dun ondershirt of een ondershirt met een open mesh structuur.
Een goede fietsbril
Ook je ogen kunnen bescherming gebruiken tegen de zon. Een fietsbril met voldoende UV bescherming is dan ook zeer verstandig. In de meeste gevallen geldt: hoe donkerder de lens, hoe meer bescherming voor je ogen. Soms zijn fietsbrillen ook voorzien van een zweetbar, dit is de rand bovenaan de bril met materiaal dat zweet goed absorbeert. Hierdoor wordt voorkomen dat het zweet onder de bril komt en in je ogen terecht komt.
Als laatste is het natuurlijk ook belangrijk om gewoon te genieten van het weer. Voor je het weet, is de zon alweer verdwenen!