Tips voor zwemmen in open water. Vanaf welke watertemperatuur kan ik open water zwemmen? En wat heb ik nodig?

Tips voor zwemmen in open water. Vanaf welke watertemperatuur kan ik open water zwemmen? En wat heb ik nodig?

Wil jij ook in open water zwemmen? Of ben je al begonnen? Check dan de tips van AthleteSportsWorld. Een veelbesproken onderwerp onder open water zwemmers en triatleten is vanaf welke watertemperatuur kun je nu eigenlijk veilig buiten zwemmen? En wat heb ik nu eigenlijk allemaal nodig?
Energie tijdens het zwemmen, fietsen en lopen. Wat is de beste sportvoeding? Aan het lezen Tips voor zwemmen in open water. Vanaf welke watertemperatuur kan ik open water zwemmen? En wat heb ik nodig? 6 minuten Volgende Fietskoffer huren? Waar moet ik aan denken...

Vanaf welke watertemperatuur kan ik open water zwemmen?

De temperatuur wordt weer hoger en dat betekent dat het open water zwemmen seizoen weer is gestart! Een veelbesproken onderwerp onder open water zwemmers en triatleten is vanaf welke watertemperatuur kun je nu eigenlijk veilig buiten zwemmen?

Natuurlijk zal het watertemperatuur wanneer je kunt zwemmen per persoon verschillen, de ene kan namelijk beter tegen koud water dan de andere. Het zeer persoonlijk hoe het lichaam reageert op koude water temperaturen. Echter moet iedereen voor zichzelf aanvoelen vanaf welke temperatuur het ‘comfortabel’ genoeg is om het open water in te gaan

Als richtlijn houden wij zelf aan dat zwemmen in open water mogelijk is vanaf minimaal 13 graden Celcius. Dit echter wel natuurlijk met de juiste ervaring, begeleiding en materialen.

Voordat je het water in springt zijn er een aantal aspecten waar je rekening mee moet houden. Denk hierbij aan je eigen veiligheid. Het grootste gevaar bij zwemmen in koud water is het effect van de kou op jouw lichaam. Door de kou kunnen er een aantal problemen ontstaan tijdens het zwemmen zoals onderkoeling, kramp of in zeer ernstige gevallen een ‘cold’ shock. Ook na afloop van het zwemmen kan jouw lichaam heftig reageren doordat het nog aan het reageren is op de kou die het net heeft ervaren.

Om toch te kunnen zwemmen zijn er een aantal richtlijnen waar je aan moet voldoen.

Open water zwemmen – 6 praktische tips

  1. Zorg ervoor dat je jouw lichaam laat wennen aan de kou door bijvoorbeeld geleidelijk het water in te gaan. Ga ook niet te lang zwemmen. Hoe kouder het is, hoe korter je kunt gaan. Je kunt je lichaam ook laten wennen door bijvoorbeeld thuis koud te douchen. Zie ook deze leuke test van Tim van 3athlon.nl

  2. Check altijd de watertemperatuur. Weet wat je te wachten staat. De actuele watertemperaturen kun je terugvinden op de website van Rijkswaterstaat. Ook op Zwemwater.nl is heel wat informatie te vinden.

  3. Zorg ervoor dat je de juiste materialen hebt om mee te zwemmen. Hierbij is een goed open water zwemwetsuit van groot belang. Voor de lagere temperaturen in Nederland kan je ook een extra thermal wetsuit aanschaffen. Dit is aan te raden als je in water rond de 10-12 graden Celcius zwemt, zeker als je langere stukken wil zwemmen. Ook is het gebruik van neopreen zwemhandschoenen, neopreen sokken en een neopreen zwemcap aan te raden.

De neopreen handschoenen en sokken zijn er in verschillende varianten waarbij de dikke variant (Heat Tech variant) ook echt de kou buitensluit. Nadeel is wel dat het ‘water-gevoel’ opgeheven wordt. De ‘lichtere’ variant zorgt ook voor een isolatie laag (wel minder dan de heat tech variant) en zal ook de handen goed beschermen tegen bijvoorbeeld scherpe objecten en randen in het water.

Vergeet ook niet een speciale openwater zwembril te gebruiken. Kies bij open water trainingen voor een zwembril met goede anti-fog lenzen die niet beslaan zoals de Zone3 Vapour zwembril met gepolariseerde lenzen.

Om je hoofd warm te houden is een neopreen zwemcap aan te raden. Deze beschermt je hoofd tegen het koude water.

Een onmisbaar item in het openwater zwemmen is de zwemboei. Deze is via een ‘leach’ verbonden aan je middel. Deze boei drijft achter je aan en zorgt ervoor dat andere gebruikers van het water jou goed kunnen zien. De zwemboei geeft je ook drijfvermogen mocht je vermoeid raken en/of kramp krijgen. Bijkomend voordeel is dat je in de meeste zwemboeien je portemonnee en sleutel mee kunt nemen.

  1. Probeer samen met iemand te zwemmen (op gepaste afstand) of vraag een vriend/vriendin jou vanaf de kant in de gaten te houden. Mocht er iets gebeuren dan is er altijd iemand die alarm kan slaan en jou kan helpen. Een andere optie is om te vragen of er iemand mee kan peddelen in een kano/bootje.

  2. Zoek een stuk water uit die niet te diep is. Ondiep water heeft een hogere temperatuur en het voordeel is dat je er eventueel ook makkelijk kunt staan mocht je vermoeid raken of kramp krijgen. Om ondiep water te vinden kun je denken aan diverse plassen en meertjes.

  3. Oefen het navigeren tijdens het zwemmen. In een zwembad heb je een mooi lijntje die je precies aangeeft waar je zit, wanneer je moet keren en of je recht zwemt. In het openwater heb je dit niet. Er zijn 2 technieken om te navigeren.

a. Tijdens het ademhalen. Kijk snel naar voren voordat je adem haalt en zoek je oriëntatiepunten

b. Apart van het ademhalen. Kijk naar voren en til je hoofd zo uit het water dat je alleen tot je bril uit het water bent. Na 2 slagen pak je jouw ritme weer normaal op. De algemene richtlijn is rond de 10 slagen een keer te kijken.

Moet ik nu niet gaan open water zwemmen na alles wat ik heb gelezen? Zeker wel!

Het open water zwemmen geeft je een enorm gevoel van vrijheid. Heerlijk zwemmen in de buitenlucht en genieten van de natuur. Een natuurlijke omgeving geeft je een stuk meer inspiratie, sensatie en voldoening dan een zwembad. Het is heerlijk in de buitenlucht en je kunt langere afstanden achter elkaar zwemmen.

Ga je in de zee zwemmen? Let op dat hier andere gevaren schuilen zoals stroming, dan zwemmen in een plas, kanaal of meertje.

Extra tip: Neem een thermosfles mee met lauw warm water en giet deze in je wetsuit vlak voordat je het water in gaat. 

Extra tip 2: Neem een thermosfles (een andere dan de hierboven genoemde) en vul deze met lauw warme thee zodat je snel kunt opwarmen na het zwemmen. Warme kleding en een handdoek zijn dus ook erg belangrijk.

Zelf een wetsuit testen? Het is mogelijk om vanuit de showroom van AthleteSportsWorld een wetsuit te testen in het open water van een zijkanaal van De Amstel. Neem alleen zelf je badkleding mee, en wij zorgen voor de warme thee/koffie en handdoek voor na afloop. 

Laat bericht achter

Alle berichten worden bekeken voordat zij gepubliceerd worden

Deze site wordt beschermd door hCaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van hCaptcha zijn van toepassing.